Dieta Dukana której inna nazwa to dieta białkowa,opiera
się na specyficznym sposobie żywienia ukierunkowanym przede wszystkim
na produkty obfitujące w jeden z podstawowych składników diety, jakim
jest białko.
Dieta białkowa została stworzona przez francuskiego
lekarza i specjalistę od spraw żywienia Pierre'a Dukana.Ma ona zarówno
swoich zagorzałych zwolenników potwierdzających jej skuteczność, jak i
przeciwników, podkreślających wpływ nadmiaru białka na powstanie
zaburzeń funkcjonowania organizmu.
Zasadniczo dieta proteinowa opiera się na czterech kluczowych etapach.Każda z poszczególnych faz ma swój dzienny jadłospis który możemy układać w zależności od składników które są w niej dozwolone. Zdaniem jej twórcy, pierwsze dwa mają zapewnić szybką i znaczącą utratę masy ciała, natomiast dwa kolejne ustabilizować ją i zapobiec tak bardzo popularnemu w procesie odchudzania efektowi jo-jo.
Jak stosować
Ogólne zasady polegają na ścisłym przestrzeganiu zaleceń dla poszczególnych faz, nie opuszczaniu posiłków zaplanowanych w oparciu o wytyczne i wypijaniu dużych ilości wody (co najmniej 1,5 litra), co jest konieczne dla usunięcia nadmiaru ubocznych produktów przemiany materii. Argumentem na jej wysoką skuteczność jest duża ilość energii konieczna dla spalenia białka dostarczonego do organizmu wraz z dietą.
Cztery etapy diety Dukana:
Faza 1: Faza ataku
Składa się z pokarmów bogatych w białko, które mają niską zawartość tłuszczu.
Faza 2: Faza naprzemienna
Faza w której spożywamy czyste proteiny a także dni w które spożywa się białko i warzywa.faza: Faza utrwalania
Na tym etapie dodane zostają m.in owoce a także ser.
Faza 3: Faza stabilizacji
Ostatni etap diety opiera się na trzech podstawowych zasadach niezbędnych do utrzymania wypracowanej wagi:
-w każdy czwartek wykonać dzień białkowy,jedząc produkty dozwolone w fazie ataku
-unikać windy i wchodzić po schodach,spacer przez 20 minut dziennie
-otręby owsiane w liczbie trzech łyżek dziennie
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz